תהליכים אקולוגיים שונים, לצד המודעות ההולכת וגוברת למשבר המים העולמי, הביאו לחיפוש אחר שיטות גידול חקלאיות שמאפשרות להניב יבולים איכותיים תוך חיסכון במים. למרות שלכאורה מדובר בפתרון בלתי-אפשרי, פיתוח ייחודי של חממות הידרופוניות עושה כיום מהפיכה, הודות לניצול מיטבי של מים באופן יעיל במיוחד. חקלאים ברחבי הארץ כבר מנצלים את שיטת הגידול הזו, ועם ייבוא חממות הידרופוניות באופן מוגבר – המגמה הזו תופסת תאוצה.
מה הן חממות הידרופוניות?
חממות הידרופוניות הן מערכות שמאפשרות לגדל צמחים ללא אדמה. מדובר לכאורה במשימה בלתי אפשרית, אך התעמקות בנושא מראה שהמערכות הללו יעילות הרבה יותר לעומת גידולים באדמה. במערכות הידרופוניות מוחדרים חומרי דישון והזנה היישר לשורשים של צמחים, שנשתלים במים. הצמחים סופחים את החומרים הללו וגדלים במערכות הידרופוניות בצורה טבעית לחלוטין.
מערכות ריקון והצפה
מערכות שבהן נשתלים צמחים במצע גידול ייחודי שאינו פעיל מבחינה כימית. המצע מורכב בתוך אדנית גידול ייחודית שלתוכה מוחדרים מים מדושנים שעוברים דרך סיפון ייעודי. במערכות ריקון והצפה, המים המדושנים מציפים ומרוקנים מאדניות הגידול, כך שהצמחים סופחים את חומרי ההזנה בלי בעיה.
מערכות בהזנה מינימלית
חממות הידרופוניות שכוללות צינורות שמובילים מים ישירות לשורשי הצמחים. הצמחים ניטעים בתוך הצינורות, ודרך השורשים שלהם מוזרמים מים מדושנים – ללא צורך באדמה.
מערכות רפסודות צפות
חממות שכוללות רפסודות צפות וקלילות שנחות על פני המים. הצמחים ניטעים לתוך הרפסודות האלו, וכמו בשתי השיטות מעלה – מוזרמים מים מדושנים דרך שורשי הצמחים.
למי מתאימות חממות הידרופוניות?
ייבוא חממות הידרופוניות תופס תאוצה בישראל בשנים האחרונות, והשיטה הופכת לפופולרית יותר ויותר עם כל שנה שעוברת. מדובר בשיטה יעילה לגידול צמחים, אך האם זה אומר שהיא מתאימה לכל משק חקלאי? התשובה לכך היא "כן" – חממות מהסוג ההידרופוני מתאימות לגידולים בקנה מידה קטן, ולגידולים בקטנה מידה מסחרי.
ייבוא חממות הידרופוניות והקמה של המערכות האלו מתבצע תוך התאמה לצרכים של כל דורש. כדי להקים חממה הידרופונית פעילה שמניבה פירות, ירקות ומה שביניהם, צריך לתכנן אותה תחילה. כדי לעשות זאת יש לבחון את השטח שעליו תיבנה החממה ולקבוע מה שיטת הגידול המתאימה ביותר מבין אלו שהוזכרו מעלה.
לאחר שלב התכנון, ניתן להקים חממה הידרופונית שתתאים בדיוק לצרכים שלכם ותאפשר לכם לגדל צמחים שונים בתנאים מיטביים.
למה כדאי להקים חממה הידרופונית?
חממה הידרופונית מאפשרת לגדל שלל גידולים נפלאים בתנאים מיטביים. החדשנות של השיטה הזו מביאה עמה לא מעט יתרונות שביניהם חשוב להזכיר את היתרונות הבאים:
- חיסכון בשטח אדמה – אדמה לא נמצאת במשוואה של גידול הידרופוני. הודות לכך, אין צורך במצע גידול מוצק לגידול של צמחים – מה שמאפשר לצמצם את השימוש בשטחי אדמה חקלאיים.
- חיסכון במים – היתרון הנודע ביותר של מערכות הידרופוניות מכל הסוגים. במדינה חמה כמו ישראל, שיש בה ימי גשם מועטים, יש צורך לחשוב על שיטות גידול חקלאיות שמצמצמות את השימוש במים – כמו גידול הידרופוני. כאשר משקים שטחי אדמה עם מים, משקים לא רק את הצמחים שגדלים בהם, אלא "שטחים מתים" באדמה שדבר לא צומח בהם. כלומר, מים רבים מחלחלים לאדמה ולא לצמחים שבתוכה. מדובר בבזבוז אדיר של מים, אך עם חממה הידרופונית – זה לא המקרה. גידולים הידרופוניים דורשים 80% פחות לעומת גידולי אדמה, כך שניתן לחסוך מדי שנה כמויות עצומות של מים.
- מחזורי גידול קצרים – בחממות הידרופוניות, חומרי ההזנה חודרים ישירות לשורשי הצמחים. בגידולי אדמה, יש לצמחים תחרות עם חיידקים ויצורים שונים על דשן וחומרי הזנה אחרים. כתוצאה מכך, מחזורי גידול של גידולים באדמה הם ארוכים. לעומת זאת, בגידול הידרופוני, אין לשורשי הצמח תחרות. התוצאה הישירה היא מחזורי גידול קצרים יותר שמאפשרים לקצור צמחים במועדם.
- שיטות קטיף קלה – ייבוא של חממות הידרופוניות והקמה של החממות האלו מתבצע לא בגובה האדמה, אלא בגובה המותניים. את המערכות הללו מקימים בגובה הנוח לכם על מנת שתוכלו לבצע קטיף בקלות. מדובר ביתרון משמעותי שמאפשר לקוטפים ומלקטים לבצע את עבודתם ביתר קלות, בלי להתכופף לאדמה בכל פעם כדי להוציא את הגידולים.
- חיסכון בכמויות דשן – מלבד חיסכון באדמה ומים, גידול הידרופוני מאפשר גם לחסוך בדשן. כאשר מגדלים צמחים בשיטה הזו, מתבצע סחרור מים ודשן במערכת שמעבירה מים לשורשים. הסחרור הזה יוצר מגע ישיר בין השורשים ובין חומרי הדישון, כך שאין צורך בדשן רב עבור גדילה של צמחים. בנוסף, מכיוון שאין חיידקים ויצורי אדמה שמתחרים עם צמחים על דשן, יש חיסכון גדול אף יותר במשאב החיוני הזה.
במאה ה-21, ישנו צורך הולך וגובר בשיטות חקלאות מתקדמות וחסכוניות שיאפשרו לצמצם שימוש במשאבים חיוניים בלי להתפשר על איכות התוצרים. גידולים הידרופוניים מאפשרים לעשות בדיוק את זה, והודות להקמה של חממות הידרופוניות בהתאמה אישית, חקלאים רבים בארץ יכולים ליהנות ממערכות הידרופוניות וחסכוניות שממקסמות את התנובה שלהם.